При всички положения анонсираният от Слави Трифонов нов политически проект ще

...
При всички положения анонсираният от Слави Трифонов нов политически проект ще
Коментари Харесай

Партията на Слави ще разбърка политическото блато, прогнозират социолози

При всички положения обявеният от Слави Трифонов нов политически план ще разбърка политическото тресавище, само че в това време оповестеното от него все още е прекомерно малко, с цел да се вършат безапелационни прогнози какво ще е въздействието на " Няма такава страна ". Социолози, с които " Сега " беседва, считат, че партията на Трифонов може да влезе в Народното събрание при последващи избори, само че е мъчно да се допусна до каква степен тя ще е постоянна.

" Чат-пат сме чували за Слави Трифонов, само че за партията му нищо не знаем към момента. Голяма част от българите се усещат политически непредставени, тъй че всеки нов план има някакви капацитети. Докъде стигат те, може да се разбере едвам когато стане ясно какъв е продуктът. Партия ли ще бъде, придвижване ли, не е доста ясно ", сподели социологът Живко Георгиев от ББСС " Галъп ". По думите му е значимо да се види какво ще е позиционирането на групировката, " да разберем на популистки претекстове ли разчита, какви са му посланията, антисистемен ли ще бъде и въобще защо ще се бори ".

Георгиев напомни, че от 20 година шоуменът тества почвата. " Разсъждавайки даже по прилика, той има късмет. Не е никакъв проблем в морето от разочаровани хора да да вземеш 5-6 % от гласовете на гласоподавателите, някои нови планове даже са стигали до 12% ", добави Георгиев, като напомни старта на " Атака ", " България без цензура " на Николай Бареков, които преди време взеха към 12-13 % и влязоха в Народното събрание.

" Няма учредения да мисля, че и от тази групировка не би могло да се пръкне нещо. Но дали ще е политически стабилно, дали ще бъде не астероид на сцената, зависи от характерността на самия план. Преди всичко хрумвания, позициониране, доколко ще има куража да се сбие със мощните на деня, доколко те ще имат настройка да го бият него, дали е личен план, или инженерен на някои от огромните партии, ще стане ясно. И освен на нас, а и на необятната аудитория – ще го има ли, няма ли да го има, по какъв метод ще се впише в статуквото и по какъв начин ще загуби политическата си непорочност ", счита социологът. Той направи и прилика с Италия и Украйна, където комици също станаха основни фигури в политическия живот.

" В Народното събрание, където има късмет да се окаже, ще проличи до каква степен новата групировка към Трифонов има потенциал – интелектуален и политико-нравствен. Истинското тестване е часът на успеха, без значение дребна или огромна. Тогава излиза наяве кой какъв брой коства ", счита Георгиев, като акцентира, че положителното в тази ситуация е повдигането на изборната интензивност и отнемането на част от периферията на някои партии.

И социологът Добромир Живков от " Маркет линкс " счита, че " Няма такава страна " е с капацитет непосредствено да успее да влезе в Народното събрание при последващи парламентарни избори.  " Смятаме, че една немалка част от българските жители имат доверие в този план. Беше дадена и поръчка, че главната цел е въвеждането, осъществяването на гласуваните на референдума през 2016 година оферти, което слага малко по-особено хоризонта на задачите на партията ", сподели Живков. Той направи ангажимента, че обединения, влизащи посредством медиите в политиката, не демонстрират във времето огромна резистентност и последователно се маргинализират. Но при Слави Трифонов не е съвсем по този начин, тъй като " ресурсът му е по-сериозен ".

" Големият въпрос в този момент е дали тази партия ще се включи в идните локални избори и под каква форма и къде ще се нарежда в политическия набор. Бидейки антисистемна по един или различен метод – най-малко по говоренето и поръчката, която дава за самата себе си, би трябвало да откри своето място ", уточни Живков. Той счита, че поддръжка от Трифонов към Манолова би компенсирала в някаква степен това, което Българска социалистическа партия се опитва да направи и да използва – издигането на самостоятелен претендент, който е подсилен от тях. Подкрепа на Трифонов към омбудсмана за кмет на София би понижила тежестта на левицата. 

С ангажимента, че е доста рано да се вършат каквито и да е прогнози за групировката на Трифонов поради и прекомерно оскъдната информация за нея, социологът Цветозар Томов разяснява, че " всички от много време чакахме да се случи нещо сходно, правени са и някакви измервания за възможното му въздействие в политически живот. Но всевъзможни предварителни проучвания не могат да ориентират в задоволителна степен дали ще излезе нещо от един нов план. ".

" През 2001 година, когато се появи мълвата за политическа интервенция на Симеон Сакскобургготски в българската политика, също се правеха предварителни измервания, които се разминаха доста с това, което действително реализира Национална движение „Симеон Втори" на изборите тогава ", напомни Томов. 

Според него появяването на " Няма такава страна " е " знак за известна неустойчивост на политическия развой ". " Видимо е, че има отмалялост от ръководството на ГЕРБ, очевидно е, че основният политически съперник на ГЕРБ – Българска социалистическа партия, не наподобява да е в положение да получи поддръжката от всички, които недоволстват от настоящето ръководство. В такава обстановка се образува вакуум, който подтиква хората, които имат интерес от това да вършат нови политически планове ", съобщи социологът, който беше и представител в предходната ЦИК. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР